Drone Fotoğrafçılığı ve Tarihsel Evrimi
Drone Fotoğrafçılığı ve Tarihsel Evrimi
Üzerinde yaşadığımız Yerküre’ye yukarıdan bakmak eşsiz bir keyif veren deneyimdir. Hava fotoğrafçılığı, coğrafi fotoğrafçılık, sanatsal çekimler ve hatta hava keşif fotoğraflarına kadar her alanda kullanılıyor buda bize daha önce çok az kişinin görebildiği bir dünyayı görmemize olanak sağlıyor.
Beyond the World: Earth Through a Drone’s Eye (Dünyanın Ötesinde: Drone Gözünden Dünya) adlı kitapta , günümüzün en iyi hava fotoğrafçıları,ve çektikleri kusursuz drone fotoğrafları bize kendisine hayran bırakıyor. Daha çok Görsel bir ansiklopedi olan kitabın Türkiye’de satışı yok ama amazon.com.tr adresinden satın alabilirsiniz.
Dronlar fotoğrafçılıkta yeni bir çağ açtı ve yeni çağlar kapatıp açmaya devam ediyor. Farkında olmasakta Dronlar şuan hayatımızın her alanında etken veya edilgen biçimde kullanılıyor. Bir insansız hava aracının, fotoğraflanması istenen bir alan bir helikopterden daha yakın uçabilme yeteneği, Bir RF-4 uçağının yüzbinlerce tl harcanarak çekebildiği keşif gözetleme fotoğrafının bir drone çok ucuz maaliyetle kısa sürede çekilmesine olanak sağlaması başta askeri kullanım olmak üzere fotoğrafçılıkta devrim yarattı.
Drone aracılığıyla hava fotoğrafçılığı revaçta olduğunu görebiliyoruz. Ama Acaba Drone Fotoğrafçılığı nerede nasıl başladı?
Akıllı cep telefonlarımız aracılığıyla oturduğumuz yerden çok rahat bir şekilde drone satın almadan önce, hava fotoğrafçılığı çok daha zordu. Sanatçılar ve bilim adamları benzer şekilde yerçekimine meydan okumak için yüksek binalar, merdivenler, balonlar, uçurtmalar, uçaklar ve hatta güvercinler kullandılar.
Günümüze kadar ulaşabilen ilk hava fotoğrafı, 1860 yılında Amerikalı mucit James Wallace Black tarafından bir sıcak hava balonundan çekildi. Görüntü, Boston şehrini 600 metre irtifadan havadan gösteriyor. Bu fotoğrafın çekilmesinden sadece iki yıl sonra, Askeri alanda Birlik Ordusu, Virginia’daki Yarımada Harekatı sırasında Konfederasyon birliklerini gözetlemek için balon fotoğrafçılığını kullanmaya başlayacaktı. Daha sonra hayatımızın bir çok alanında kullanılmaya başlayacaktı.
Drone ile fotoğraf çekimi dendiğinde çokça konusu geçen 4K, 2K, ve Full HD video formatları karşımıza çıkıyor. 4K, 2K ve Full HD gibi teknik özellikler videonun piksel sayısını ifade eder. Bu konu oldukça geniş ve derin bir kavram aslında. 4K video formatı evimizde kullandığımız televizyonlarda karşımıza Ultra HD gibi kavramlarla çıkarken kamera sektöründe bireysel kullanıcılar için 8K kalitesine geçti. Bant kasetler, sensör boyutları gibi çok teknik konulara girmeden konuyu özetlemeye çalışırsak; Telefonlara yüklenen yazılımlarla çok rahat 4K ve 8K video çekilebilir ya da çok ucuz bir aksiyon kameranın 4K video çektiğini görebilirsiniz. Peki 4K video çekimi gerekli mi 4K çekersek kaliteli bir görüntü mü elde ederiz? Cevap kısaca hayır. Çünkü görüntü kalitesine etki eden piksel sayısından ziyade optik unsurlar, sensör yapısı ışık ortamı gibi etkenlerdir.
Yıllar önce Nokia’ 41 mp fotoğraf çeken telefonu Lumia 1020 ile çekilen fotoğrafların Baz model bir 12 megapiksel Sony Kameradan daha kötü fotoğraf çekebildiğini gördük. 41 megapixel olunca olağan üstü güzel fotoğraflar göremedik. Aynı dönem sadece 1080p çekebilen kameralarla muhteşem kısa filmler çekildi ve iPhone 5 ler çok daha kaliteli fotoğraflar çekilebiliyordu.
Bunları drone alırken de aynı şekilde 4k görüntü kalitesi sunuyor, fakat profesyonel anlamında bir fotoğraf çözümü sunmuyor. Ankara Ostim’de üretilen Aden Drone modelleri ürettikleri 4K drone modellerinin hobi amatör çekim için uygun olduğunu, profesyonel çekimler için 4K ve FPS değeri yüksek CMOS sensörlü bir drone modeli satın alınması gerektiğini belirtiyor.
Peki biz drone kullanıcıları hangi formatta çekim yapmalıyız artıları ve eksileri nedir?
4K 1080p kalitesinin 4 katına tekabül eder. Boyut olarakta toplam olarak 4 katı daha fazla yer kaplar.
Yüksek boyutlu videolar önce hafıza kartında sonra harddisklerde en sonunda da video montajı yapacağınız bilgisayar ve program için zorlayıcı olacaktır.
Öncelikli düşünülmesi gereken çektiğimiz videoları nerede kullandığımız. Ticari bir iş yapmıyorsak sadece sosyal medyada paylaşımlarda bulunuyorsak HD formatı yeterli olabilir.
Ticari işler yapıyor olsak bile müşterimizin böyle bir talebi var mı değerlendirmeliyiz. Telefon, tablet, laptop, tv gibi video tüketim araçlarının 4K ya ne kadar ihtiyacı var?
4K formatında çekim yapmak için çok hızlı hafıza kartları gerekiyor. Çekimden sonra post prodüksiyon kısmında da 4K videoyu rahat oynatabilecek bilgisayarlarlarımız olması gerek.
Eğer tüm teknik ekipmanlar 4K video çekmek için yeterli fakat ihtiyacımız olan HD formatı olsa bile 4K kalitesinde çekim yapıp post prodüksiyon kısmında HD yapmak daha mantıklı olabilir.
Videolarınız tek parça halinde olmayan yaratıcı geçiş ve efektlerin olduğu bir kısa film olacaksa yakınlaşma döndürme gibi efektler için 4k çekim yapıp HD çıktı almak daha mantıklı.
Tam anlamıyla farkı ispatlanmasada genel kanı 4K çekip HD çıktı alındığında daha fazla renk, doygunluk ve keskinlik olduğu yönünde. Kısacası “Önemli olan boyutu değil işlemcisi” diyebiliriz.
Özet olarak ekipmanlarınız 4K çekim için yeterliyse ve çok uzun olmayan nitelikli videolar çekiyorsanız 4K çekmenizi tavsiye ederim.
Video çözünürlüğüne gelene kadar konuşulması gereken çok şey varken. Sadece dijital videonun piksel kısmını anlatmaya çalıştım. Fotoğrafçılık ve Drone fotoğrafçılığında 16K görüntü kalitesi ve hatta 32K görüntü kalitesi görmemiz yakındır.