Gimbal Nedir? Gimbal Ne İşe Yarar?
Gimbal Nedir? Gimbal Ne İşe Yarar?
Profesyonel Drone ve Endüstriyel Drone modelleri kullanırken sıkça karşılaştığımız, Gimbal nedir? Drone da gimbal ne demek? Gimbal terim anlamı: Avrupa’da Denizcilik terimi olarak kullanılır; gemilerde kullanılan ve geminin ufuk çizgisinde sabit kalıp kalmasına ve kontrol etmeye olanak sağlayan bir mekanizmadır. Gimbal kelime anlamı olarak ise 16’ncı yüzyılda yaygınca kullanılan ikiye bölünebilen yüzüklere verilen isimdir. Gimbalın ne işe yaradığını anlayabilmek için Üsküdar sahilinden Beşiktaş’a geçebilmek için bindiğiniz TURYOL Vapurlarında çayınızı dökmeden yudumlamanızın sebebi Gimbal’dir. Aynı sekilde drone modellerinde kullanılan Gimbal taşıdığı kamera ile sarsıntısız görüntü video çekebilmemizi sağlar.
Gimbal Nasıl Çalışır?
Gimbal, tek bir eksen etrafında dönmeye izin veren bir destektir. Birbirine 90 derece açıyla monte edilmiş iki veya üç yalpa çemberinden oluşan bir set, monte edilmiş bir nesnenin, gimbal hareketinden bağımsız olarak desteğinin dönüşünden bağımsız ve düz kalmasını sağlar. İki eksenli bir gimbal yalnızca pitch ve roll hareketleri için stabilizasyon sağlarken, üç eksenli gimbal; yaw pitch ve roll hareketleri için stabilizasyon sağlayacaktır.
Roll pitch yaw ne demek?
Pitch Nedir?
Kırmızı ok ile gösterilmiştir ve uçağın burun aşağı ve
burun yukarı hareketleri olarak düşünebilirsiniz .Türkçe olarak Eğim vermek diyebiliriz.
Yaw Nedir?
Mavi ok ile gösterilmiştir ve uçağın yönünün belirlenmesinde rol oynayan yani sağa ve sola dönüş hareketleri olarak düşünebilirsiniz. Türkçe olarak sabit rotadan çıkmak sağa sola yönelmek diyebiliriz.
Roll Nedir?
Yeşil ok ile gösterilmiştir ve uçağın sağa ve sola yatış hareketleri olarak düşüne bilirsiniz. Türkçe olarak sağa sola yuvarlanma hareketi diyebiliriz.
Gimbal ile Neler Yapılabilir?
Bir gimbal, etrafındaki her şey hareket ederken bir nesnenin sabit kalmasına veya tek bir yerde kalmasına izin veren bir mekanizma olarak kolayca tanımlanabilir. Gimbal hem hava hemde kara fotoğrafçılığı için kolaylık sunar.
Gimbal kullanılmadan yapılan bir çekimde Fotoğrafçıların kameralarını sabit tutmaları ve kollarını sabit tuttuklarından emin olmaları gerekirdi, aksi takdirde çekimler titrek ve sarsıntılı olur. El Gimbali bu sorunu çok rahat giderir ve kolaylık sağlar.
Drone ile yapılacak bir hava çekiminde gimbal olmadan drone pilotunun ne yaparsa yapsın titreşimsiz mükemmel bir sabitlikte fotoğraf veya video çekmesi neredeyse imkansız. Fakat Dronlarda kullanılan Gimbal teknolojisi ile çok stabil görüntüler çekilebilir. Tabiki bu sarsıntısız çekilen görüntülerin kaliteside kullanılan Gimbal Teknolojisine bağlıdır.
Mekanik Gimbal Nedir? ve Motorlu Gimbal Nedir?
Mekanik Gimbal ve Motorlu Gimbal kullanım amacına bakıldığında aynı anlama gelir. Dünyaca ünlü Drone üreticisi DJI markasının sitesine baktığınızda; Mechanical Gimbal ve Motorized Gimbal terimlerini görürsünüz. Ama ikiside aynı işlevi görür küçük motorlar ile gimbal faydalı yük olan kamerayı sabit tutmaya yarar.
Gimbal sistemleri iki kategoriden oluşur diyebiliriz.
- Fırçasız Gimbal
- Servo Gimbal
Fırçasız gimbal teknolojisinde , daha hızlı ve daha akıcı çalışma özelliğiyle daha iyi görüntü kalitesi sağlayan fırçasız motorları kullanır. Servo gimbal ise, daha az düzgün hareket nedeniyle daha az stabilizasyon sağlar, ancak aynı zamanda fırçasız gimballerden daha hafiftir; bu, faydalı yük taşıması limitli olan insansız hava araçlarında tercih edilir.
Drone Gimbal Çeşitleri
1-Axis Gimbal, 1 Eksenli Gimbal
Genellikle Single Axis Gimbal olarak duyabilirsiniz. 1 Axis gimbal tek eksen hareketinin yapıldığı genellikle amatör hobi drone modellerinde ve FPV drone modelerinde kullanılır. Aden Drone modelleri ve Gorilla Drone modellerinde kullanılmaktadır. DJI Tello modelinde bulunmaması drone severleri çok üzsede DJI Tello 2 drone modelinde Single Axis Gimbal konulması bekleniyor.
2-Axis Gimbal, 2 Eksenli Gimbal
2 Eksenli gimballar DJI, Fimi, Aden ve Hubsan drone modellerinde kullanılıyor.
2 Eksenli gimballar tilt ve roll hareketlerini yaparak sabit ve yüksek kalite fotoğraf ve video çekimine olanak sağlar.
2-Axis Gimbal, tek eksenli gimballere göre daha iyi fotoğraf çekme olanağı sağlar. Fakat tek eksenli gimballere göre biraz daha pahalıdır. 2-Axis Gimbal extra brushless fırçasız motor ile donatılmıştır.
2 Eksenli Gimballerin en büyük dezavantajı yaw eksikliği video çekimlerinde bazen belirgin olarak görülmektedir. Yatay titreme veya Jello Effect, Jelly Efect (jöle etkisi, kıvrım kıvrım sallanan görüntü)
3 Axis Gimbal – 3 Eksenli Gimbal
3 Eksenli gimballar DJI, Fimi ve Hubsan hobi drone modellerinde kullanılmakla birlikte keşif gözetleme, istihbarat gibi askeri ve endüstriyel alanada kullanılmaktadır.
DJI Gimbal Nedir?
DJI kendi drone modellerine uygun ayrı gimbal kameraları satıyor fakat Savunma Sanayisinde kullanılan tüm drone modellerinde en çok tercih edilen Gimbal Markası “SIYI”. Kullanıcı dostu arayüzü kumanda ve telemetri sistemi ile 30km kadar anlık görüntü aktarımı sağlaması tercih sebebi oluyor. DJI Gimbal Setlerine kıyasla SIYI Gimbal kitleri fiyat olarak çok daha uygun. Sıyı Türkiye distribütörü Hubsan Teknoloji A.Ş.’dir.
3 Eksenli gimballar tilt, roll ve pan hareketlerini yaparak extra sabit ve çok yüksek kalite fotoğraf ve video çekimine olanak sağlar.
3-Axis Gimbal, en iyi fotoğraf çekme olanağı sağlayan gimbal çeşididir. Fakat en pahalı gimbal modelidir. 3-Axis Gimbal toplamda 3 adet brushless fırçasız motor ile donatılmıştır.
Gimbal Neden Titrer?
Drone üzerinden bulunan en hassas ve kullanırken dikkat edilmesi gereken parçasıDrone gimbalidir. Gimbal Sıkıştı, Gimbal Error alınan en büyük hatalar arasında yer alır. Drone gimbal hataları çok yüksek fiyatlara tamir edilmektedir. Drone gimbal titremesini önlemek için yapılması gereken ilk şey drone modelinizi kesinlikle drone iniş pedi olmadan kullanmayın. Toprak veya tozlu bir zeminden uçuşan tozlar gimbal motorunda birikerek arızaya sebebiyet vermektedir.
Gimbal koruyucu nedir?
3 axis gimbale sahip drone modelllerinin çoğunda gimbalı koruyucu bir plastik kutu ile birlikte gönderilmektedir. Gimbal Koruyucu veya Gimbal Protector dronu dış darbe etki ve tozlardan korumaya yarar. Dronu çalıştırmadan önce gimbal koruyucu mutlaka çıkartılmalıdır. Aksi takdirde gimbal motorlarınız zarar görebilir.
Drone üzerinde Kullanılan ve En Çok Satan Gimbal Modelleri;
- DJI Zenmuse P1
- DJI Zenmuse L1
- SIYI ZR10 (30X Hybrid Zoom Gimbal)
- DJI Zenmuse XT2
- Zenmuse X4S,
- Zenmuse X5S,
- DJI Zenmuse X7
- DJI Zenmuse Z30
- SIYI A8 Mini
- DJI Zenmuse XT (Termal Kamera)
- DJI Zenmuse H20N
- Phase One P3 Drone Gimbal
- SIYI A2 Mini
- Corona UV Özellikli Kamera
- DJI Zenmuse XT2 (Termal Kamera)