Genel

(NDVI) Nedir? Tarımsal drone Teknolojileri

Normalized Difference Vegetation Index- Normalleştirilmiş Bitki Örtüsü Farkı İndex’i

Gelişen Teknoloji sayesinde Drone yani insansız hava araçlarının en çok kullanıldığı alanlardan bir Tarım’dır. Zirai Drone ile Sulama, Drone İle Toprak Analizi yapmaktan tutunda hububat hasat analizi, zararlı haşere tespitine kadar her şey drone ile çok kolay ve çok kısa zamanda yapılmaktadır.

Bu çalışmaların hepsi drone üzerine takılan ve kullanılan özel kamera sistemleri ile sağlanır.

Bu teknolojilerin en çok kullanılanı Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) Normalleştirilmiş Bitki Örtüsü Farkı İndex‘idir.

NDVI, ingilizce Normalised Difference Vegetation Index kelimelerinin kısaltmasından oluşur ve türkçe olarak  Normalleştirilmiş Bitki Örtüsü Farkı İndeksi anlamına gelir. Kamera Sensörleri yardımıyla Drone teknolojisi ile kullanıldığında ise kısaca Bitkilerin yaşam göstergesi ve analizinin yapılması diyebiliriz.


NDVI nedir? teknik olarak açıklarsak … Yeşil yapraklı bitkiler, fotosentez (bitkilerin ışık enerjisi ile organik besin yapmasına olanak sağlayan kimyasal olaya fotosentez denilir.) yaparken enerji kaynağı olarak kullandıkları solar radyasyon dediğimiz güneş ışıklarını emerler. Bu nedenle, canlı bitkiler, near-infrared (yakın kızılötesi yani NIR) kameralarda daha parlak görünür. Bitki yapraklarında bulunan klorofil, fotosentezde kullanılmak üzere görünebilir ışığı (visible light VIS) (0,4-0,7 µm) güçlü bir şekilde emer. Yaprakların özel hücre yapısı ise yakın kızılötesi ışığı güçlü bir şekilde yansıtır (0,7 ila 1,1 µm). Sonuç olarak bir bitkinin ne kadar çok yaprağı var ise , ışık dalga boyları o kadar fazla etkilenir. bu bilgiler ışığında NDVI nasıl hesaplanır dersek;

NDVI Formülü

Formülden Çıkan Sonuca Göre Bitki durumunuzu analiz edebilirsiniz;

NDVİ Değerleri

NDVI teknolojisi sayesinde sahip olduğunuz toprak parçasında (tarla, arazi vb.) mahsulleri durumu öğrenebilir, yetiştirdiğiniz sebze mevye veya bu alanda bulunan bitkilerin canlılığı veya bitki hastalığın olup olmadığı NDVI görüntülerini analiz ederek öğrenebilir.

En önemli faydası ise göz ile veya araç ile ulaşılamayan alanları drone ve NDVI teknolojisi ile çok rahat analiz edebilirsiniz.

Tarımsal Drone veya Zirai Drone için NDVI sensörü olan bir kamera ve uyumlu bir drone almalısınız

Çünkü normal kameralar sadece kırmızı, yeşil ve mavi renkleri algılarken NDVI sensörleri bu renkleri ve tüm karışım kombinasyonlarını algılayabilir.

NDVI sensör ile çekilen görüntüleri DroneDeploy veya FieldAgent uygulamalarını kullanarak analiz edebilirsiniz.

Multispectral Drone olarak en çok DJI Phantom 4 Serisi tercih edilmektedir. Parrot Sequoia dronuda Multispectral Drone olarak kullanılmaktadır.

DJI Phantom 4 Drone modelinizi Sentera sensörleri ile Multispectral görüntü çekiminde kullanabilirsiniz.

Phantom 4 Multispectral

 

Nasıl buldunuz?

Heyecan Verici
6
Güzeldi
16
Bayıldım
8

Şunları da okumak isteyebilirsiniz

Genel

DJI Neo İnceleme

DJI Neo İnceleme: Yeni Başlayanlar İçin Mükemmel Bir Seçim DJI, drone teknolojisinin liderlerinden biri olarak ...
Genel

DJI Terra Yazılımı

DJI Terra Haritalandırma Yazılımı DJI Terra, Drone modelleri ile çekilen video ve fotoğrafları yüksek hassasiyetli ...

2 Yorumlar

  1. Topraksız tarım teknolojilerinde sera içinde drone kullanarak canlı bakteri organizma uygulaması yapmak mümkün mü?

    1. canlı organizmaların ölçülebilir spesifik bir sıcaklığı var ise yapılabilir toprağın çok derininde olmaz ise eğer şahsi kanaatim 🙂

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategori:Genel