Zirai İnsansız Hava Aracı – Drone ile İlaçlama
Zirai İnsansız Hava Aracı – Drone ile İlaçlama
Dronlar çoğunlukla uzman çiftçiler ve profesyoneller tarafından mahsulü incelemek için kullanılıyor. Genellikle sabit kanatlı veya çok rotorlu dronların kullanımı tercih ediliyor. Bu iki drone modeli , hassas tarım ihtiyaçları için bir dronun sahip olması gereken tüm gerekli özellikleri sundukları için en iyi Zirai Mücadele İnsansız Hava Aracı Sistemi arasında yer alıyor. Bu drone modelleri genellikle Tarım Dronu veya Zirai Drone olarak adlandırılıyor.
Tarımsal İnsansız Hava Araçları sunduğu büyük avantajlar sebebiyle tüm dünyada en çok tercih edilen çözümler arasında yer almaktadır. Tarım dronları, artık çiftçiliğin gerçekleştirilme biçimine göre şekillendiriliyor. Tarım dronları özellikle geniş ve engebeli arazilerde yüksek verimle çalışmak için çok uygun olması tercih sebebi oluyor. Tarım dronları, traktörler ile yapılan ilaçlama yöntemine göre daha büyük ve daha geniş bir püskürtme aralığına sahip ve Traktörün mahsüle vereceği zararı ortadan kaldırıyor.
Sırt çantası püskürtücüsüne göre daha kısa sürede daha fazla arazi alanını püskürtme yöntemi ile ilaçlayabilme imkanı sunuyor.
İnsansız Hava araçları tüm alanlarda kullanımı yaygınlaşmaya devam ederken özellikle zirai alanda çok fazla tercih edilmeye başlıyor. Özellikle drone ile ilaçlama yapılması hem zaman hemde maaliyet açısında çok fazla kolaylık sağlıyor. Tarımsal Drone Teknolojileri her geçen gün gelişmekte ve Tarımda drone kullanımını yaygınlaştırmaktadır.
Tarımda drone kullanımı Drone ile toprak analizi, Drone ile bitki analizi olmak üzere bir çok kolaylık sunmaktadır.
Tarımda drone kullanımını aşağıdaki 10 ana başlık altında toplanmıştır.
- 3 Boyutlu/Hacimsel veriler
- Dikim ve Tohumlama Dronların tarımda daha yeni ve yaygın olmayan kullanımlarından biri tohum ekimi. Drone altına monte edilen Zirai Drone Tohumlama Kiti sayesinde tarlalara tohum ekimi yapılabiliyor. Çalışan Gücünü ve sayısını azaltmak aynı zamanda ulaşılması güç olan tarla ve araziye kolaylıkla bitki tohumlarını yaymak suretiye drone kullanılabiliyor. Sadece iki drone pilotundan oluşan bir ekip ile günde 400.000 ağaç dikilebilir. Dünyadan özellikle yangın sonrasında oluşan hasar gidermek için Zirai Drone Tohumlama Kiti kullanılıyor.
- Yabani otların kontrolü
- Böcek varlığı kontrolü
- Bağıl biyokütle değerlendirmesi
- Mahsullerin hastalığı
- Besin varlığı
- Bitki sayısı
- Bitki sağlığı
Hali hazırda büyük bir başarı ile kullanıma sunulan drone görüntülerinin kullanım alanlarından biri, bitki sağlığını izlemek içindir. Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi ( NDVI ) adı verilen termal kamera gibi özel görüntüleme ekipmanıyla donatılmış tarım dronları , bitki sağlığını belirtmek için ayrıntılı renk bilgilerini kullanarak çiftçilerin ekinleri büyürken izlemesine olanak tanıyor, böylece herhangi bir sorun olduğunda, bitkileri kurtarmak için gerekli tedbirler erkenden alınabilir. Örneğin; 100 adet birbirine paralel ekilmiş 10 sırada toplam 1000 adet zeytin ağacını drone ile yapılan kontrol neticesinde; hastalıklı olan zeytin ağacı kolaylıkla tespit edilebilir. POI (point of interest ) yöntemi ile hangi sırada kaçıncı ağacın hastalıklı olduğu tespit edilebilir ve Zirai İlaçlama dronu gönderilerek dro
- Bitki yüksekliği
- Eğer varsa Hayvan hareketleri
Bu Veriler drone ile toplandığında, zirai alanda aşağıdaki analizleri yapmaya yardımcı olur.
- Fenoloji (Fenoloji, doğal olayların tekrar etme zamanlarını inceleyen bilim dalıdır. Fenoloji, Köken olarak Yunancada Phainomai’den türemiştir.)
- Fitofenoloji
- Floral Fenoloji
- Yaprak alanı indeksleme
- Ağaçların sınıflandırılması
- Yaşlanma analizi
- Kuraklık tahminleri
- Verim izleme
- Bitki stresi izleme
- Azot ihtiyaçları saha gözetimi
- Mahsulün sağlığının izlenmesi
Ayrıca, daha hassas ve hızlı zirai çözüm üretebilmek için dronlar, tarımsal yazılım programları kullanılarak ortomozaik görüntüler oluşturmak için de kullanılıyor. Bu tür yazılımlar tarafından oluşturulan hassas haritalar çok kullanışlı oluyor. Bu haritalar, çiftçiye veya ziraat mühendisine sulama zamanı, gübreleme zamanı veya ilaçlama zamanı gibi eylemlerin yapılması gerektiğini önceden bildirmek için kullanılıyor. Genel olarak, dronlar tarafından sağlanan veriler, verimi birçok kat artırdığı bağımsız kuruluşlar tarafından test edilerek kayıt altına alınmıştır.
Zirai ilaçlama drone kaç litre ilaçlama yapabilir?
Zirai ilaçlama dronu ile 6 litre, 10litre, 16 litre, 20 litre ve 30 litre sıvı tankına sahip zirai drone modelleri ile ilaçlama yapılabilir. İlaçlanacak tarla durumu, mahsul özelliği, zirai ilaç özkütlesine göre uygun litreye sahip drone modeli seçilebilir. Fakat şuna dikkat edilmelidir ki yüksek sıvı tankı haznesine sahip zirai ilaçlama dronlarının kullanımı zordur, yedek parça tedariğinde sıkıntı olabilir, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğün uçuş izni alırken Gıda ve Tarım Bakanlığından ilaçlama izni alırken uğraşmanız gerekebilir.
Zirai drone ile ne kadar arazi ilaçlanabilir?
Saatte 45 km hızla uçan bir drone ile, 10 dakikada yaklaşık 50 dönüm, 20 dakikada ise 100 dönümlük bir arazi ilaçlaması yapılabilir. Zirai dronların bataryasına bağlı uçuş süresi değişebilir. Zirai drone uçuş süresinin hava koşullarına bağlı azalır. Yazın yapılan ilaçlama uçuşunda 10 dakikada tamamlanan bir sorti, kış aylarında 7-8 dakikaya düşebilir. Ayrıca Drone pilotu kullanım profesyonelliğine göre drone uçuş süresine etki edebilir. İHA 2 Pratik eğitimlerinde verilen tüm bilgileri uygulamanız uçuş süresini en yüksek şekilde icra edebilmenize olanak sağlayacaktır.
Dünya Genelinde Zirai Drone Kullanım oranı nedir?
Bağımsız Araştırma Şirketlerinin yaptığı anketlere göre, pek çok çiftçinin tarımda drone kullanıldığını bilmiyor. Genel olarak, çiftçilerin yarısı çiftlikleri için drone kullanıp kullanmama konusunda emin değil. Ziraat Mühendisleri verimi artırmak için bunları etkili bir şekilde kullanmanın yollarını bilmiyorlar. Türkiye’de Drone Hizmetleri veren ve bireysel ilaçlama yapanların amatör olmasından ve ilaçlamayı tam yapamasından dolayı şikayet oranı yüksek. Türkiye’de kurumsal hizmet veren firma sayısının az olması. Drone ile ilaçlama yapan firmaların sayısının az olması. 2021 yılında Türkiye’de Zirai amaçla üretilen, satılan ve özel uçuş izni alınan zirai drone sayısının 15’i geçmediği. 2021 yılında sadece 15 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı İHA 2 Pilot sayısı sadece 16 olması. Anket sonuçlarından bazısı.
Anket sonuçlarına göre Drone Kullanım Alanlarında %5 olan Zirai drone kullanımı 2023 yılında %35-%40 bandına yükseleceği tahmin ediliyor.
Zirai ilaçlama Drone Fiyatları
Çiftçiler tarafından kullanılan Zirai ilaçlama Drone Fiyatları dünya genelinde 2000$ ile 25.000 dolar arasında değişiyor. Fakat Türkiye pazarında fiyatlar baya yükseliyor. Türkiye pazarında bulunan DJI Agras T30 Zirai ilaçlama Dronu ve DJI Agras T10 Zirai ilaçlama Dronu Fiyatları 200.000TL ile 400.000TL arasında değişiyor. Fiyata etki edenler parçalar arasında ilave batarya, şarj istasyonu, jeneratör geliyor. Örneğin DJI Agras T30 7200W Akıllı Şarj İstasyonu 60.00 ile 70000TL arasında oluyor.
Çiftçiler tarafından kullanılan dronlar 2000 ila 25.000 ABD Doları arasında veya daha fazla bir yere gelebilir. Maliyetleri çok yüksektir çünkü çoğu endüstriyel ihtiyaçları karşılamak için yapılmıştır ve veri toplamak ve ürün analizi yapmak için özel yerleşik özelliklere sahiptir.
Drone ile ilaçlama yapan kurumsal firma sayısı Türkiye’de çok az. Daha Çok şahıslar kendi zirai dronları ile ilaçlama faaliyetlerini yürütüyor. Türkiye’de drone ile ilaçlama yapan firmalar arasında Hubsan Teknoloji Anonim Şirketi ve Aerobest Havacılık Limited Şirketi geliyor.
Hubsan Teknoloji Anonim Şirketi Yerli ilaçlama drone imalatı için Ulaştırma Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ile görüşmeleri devam eden ve hali hazırda Ankara Ostim’de Ticaret Bakanlığından onaylı İHA üretimi yapan Havacılık ve Uzay Sanayi Firması. Zirai drone satın almak ve ayrıntılı bilgi almak için 08503024797 numaralı hattı arayabilir ve whatsapp destek hattından ulaşabilirsiniz.
Zirai drone modelleri Türkiye’de 25 kilogram üstü olduğu için İHA 2 Ehliyeti sahibi drone pilotları tarafından kullanılabiliyor. Ayrıca 6 litre tank, 10 litre tank, 16 litre sıvı tankı ile İHA 1 sınıfı ehliyeti ile kullanılan drone modellerinin sayısı gün geçtikçe artıyor.
İHA 1 sınıfı Tarım ilaçlama Drone Fiyatları için tıklayınız…
İHA 2 sınıfı Tarım ilaçlama Drone Fiyatları için tıklayınız…
Tarımda Zirai Drone kullanmanın Avantajları
- Güvenlik : Zirai Dronlar, zararlı böcek ilaçları kullanırken çiftçileri zehirlenme ve yazın tarlada çalışırken güneş yanığından korur.
- Yüksek verim : Zirai Drone ile günde 50-100 dönüm ilaçlama yapılabilir, bu da geleneksel püskürtme ile ilaçlama yöntemlerinden 30 kat daha fazladır.
- Çevre koruma : Sabit konum ve yönlendirme yöntemi ile su ve toprak kirliliği ciddi oranda azaltılır.
- Atıkların azaltılması : Pestisit tasarrufunun %30’u yüksek derecede atomizasyon ile sağlanır.
- Su tasarrufu : Geleneksel püskürtme yöntemlerine kıyasla %90 oranında su tasarrufu sağlanabilir. Bu, sadece ultra düşük hacimli drone püskürtme teknolojisinin kullanılmasıyla mümkündür.
- Daha düşük maliyet : Geleneksel püskürtme yöntemlerine kıyasla maliyette %97 azalma vardır.
- Geniş uygulama yelpazesi : Mahsulün arazisinden ve yüksekliğinden etkilenmez, ergonomik ve yenilikçi bir uzaktan kumandaya sahiptir, alçak irtifalarda uçuşları kolaylıkla yönetir ve mahsule zarar vermez.
- Kullanım ve bakım kolaylığı : Uzun ömürlüdür, bakım maliyeti düşüktür ve parçalarının değiştirilmesi kolaydır.
Tarımda Zirai Drone kullanmanın Dezavantajları
- Zirai Drone Yedek Parça Sorunu
Dünya genelinde en çok tercih edilen Zirai drone üreticisi DJI. Fakat Tüm drone modellerinde olduğu gibi DJI Zirai dronlarda da batarya sorunu var. Ayrıcı yüksek dolar kuru drone fiyatlarını çok yükseltiyor.DJI Agras T10 incelemek için tıklayınız…DJI Agras T10 satın almak için tıklayınız. - Zirai Drone Yük Taşıma Limiti
300kg kadar yük taşıyabilen drone modeli Drone Griff 300 zirai alanda kullanıma sunulduğunda tarım alanında drone ile ilaçlama , drone ile sulama ve drone ile tohumlama çok daha kolay olacak gibi duruyor.
- GPS Bağlantı sorunu
Çoğu zaman, kırsal alanlarda çevrimiçi kapsama alanı mevcut olmuyor. İlaçlama yaparlen tamamen Otonom Çalışan Zirai dronlar için Bu koşullar altında, bir çiftçinin internet bağlantısına yatırım yapması gerekir ve bu da tekrarlayan bir masrafa dönüşebilir. - Sadece uygun hava koşulunda çalışma
Dronlar, büyük ölçüde iyi hava koşullarına bağlı uçuş yapar ve ilaçlama yapılabilir. Yağmurlu veya rüzgarlı hava koşullarında drone uçurmak tehlikelidir. Tarımda drone kullanım süresini kısıtlar. - Bilgi ve Beceri
Yeni teknolojiyi kullanmak her ne kadar kulağa hoş gelsede, ancak onu günlük olarak kullanmak doğru beceri ve yeterli bilgiyi gerektirir. Drone kullanmayı bilmeyen bir çiftçi, ya bilgiyi edinmeli ya da deneyimli bir drone pilotuna bağlı kalmalıdır.
Aerobest Havacılık Limited Şirketi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı İHA 2 Eğitimi veren kurumlar arasında olan İHA 2 Teorik , İHA 2 Pratik ve Zirai İlaçlama Tip Eğitimlerini veren profesyonel firmalardan birisi.
Zirai Drone Ehliyeti nasıl alınır?
İHA 2 Eğitimi Ders Konuları
1) Hava Aracı Genel Bilgisi
-Gövde ve Sistemler -Elektrik ve Motor (Enerji Sistemi)
-Acil Durum Donanımı
– Hava aracı bilgisi: Hava aracı tanımı ve İHA; İHA kabiliyeti ve görevleri; İHA sistem tasarımı; İHA bileşenleri ve sistemleri; Havacılık terimleri ve tanımlar; Yakıt sistemeleri; LIPO bataryalar; Servolar
– Temel uçuş prensipleri ve kanunlar: Sabit ve döner kanat; Rotor ve çoklu-rotor; Motor, rotor ve hareket mekanizmaları; Elektrikli ve benzinli motorlar; Kanat ve pervane profili; Pervaneler ve kanatlar
– Kısıtlamalar: Operasyon zarfı; Stabilite; Kütle; Ağırlık merkezi; Faydalı yüklerin uçuşa etkisi
– Komuta ve kontrol: Otonom uçuş; Görerek uçuş; Manuel müdahale ve devre dışı bırakma; Uçuş kontrol modları
– Alet düzeni
– Kütle ve denge
2) Operasyonel Usüller (İşletme Yöntemleri)
– Planlama öncesi: Tasarlanan görevin değerlendirilmesi
– Saha değerlendirmesi
– Emniyetli operasyon ortamının oluşturulması: Tehlike tanımlaması; Risk değerlendirmesi; Basitleştirici önlemler; Arazi sahibinin izni
– Durumsal farkındalık: Bölge; Hava sahası; Hava alanları; Manialar; Toplum – İletişim: Yalnız çalışma; ATC ile iletişim; Diğer kullanıcılarla birlikte çalışma – Uçuş öncesi: Uçuş öncesi kontroller; Takılı parçaların, faydalı yüklerin emniyeti; Uçuşa elverişlilik; Arıza kontrolleri; Batarya koşulları; Hava durumu
– Uçuş sırasında: Uçuşu izleme; Batarya durumu; Görsel görüş hattı; Çarpışmayı önleme ve ayrıştırma
– Uçuş sonrası: Uçuş sonrası faaliyetler; Uçuş ayrıntılarının kayıt edilmesi ve geri bilgilendirme; Uçuş sonrası bakım
– Acil durum müdahaleleri: Kontrolün kaybedilmesi ve sürüklenme; Yanlış işlemler; Tahsis edilmiş sahanın açık olmaması; Havaaracı çarpışmasının önlenmesi; Çarpışmadan kaçınma
– Güvenlik: Havaaracına ve kumandalarına serbest erişim
3) Uçuş Planlama ve İzleme
– İHA operasyonları: Uçuş planı ve uçuş hazırlığı; Uçuşa karar verme; Operasyon zarfı; Emniyetli ve güvenli uçuş; Uçuşların kayıt edilmesi ve bildirim
– Emniyetli operasyon: Havacılık prensipleri; Havaaracının uzaktan kumanda edilmesi gerekleri; Tehlike tanımlaması; Risk değerlendirmesi
– Uçuş emniyeti: Çarpışmanın engellenmesi; Fark edilme ve kaçınma – Mesafe; İrtifa; Sürat; Dikkat
– İnsanlar, kalabalıklar ve topluluklar üzerinde uçuş: Üçüncü taraf güvencesi
4) Meteoroloji
– Meteorolojinin tanımı; CAVOK, SKC ve NSC
– Hava bilgisi kaynakları ve yorumlama: Hava raporu kaynakları; Farkındalık; İHA operasyonları için raporlar, tahminler ve meteorolojik konvansiyonlar; Değerlendirmeler
– Yağış, bulut ve kumulonimbus etkileri
– Faktörler: Rüzgâr; Sıkışma; Maskeleme; Buzlanma; Türbülans; Konveksiyon, adveksiyon
– Atmosfer ve görüş faktörü; Meteorolojik görüş; Şehir etkisi
– Sıcaklık ve basınç farklılıkları
– Operasyonel zarf
5) Hava Hukuku ve ATC Usulleri
– Sorumluluklar: Sözleşmeler ve uygulamalar; Kişisel haklar ve yasal sorumlulukar; Mülkiyet hakları ve izinler; Operasyon sahası ve erişim; Uçuş öncesinde/sırasında/sonrasında yapılacaklar
– Havacılık frezyolojisi: Terminoloji; Havacılık alfabesi; Standart terimler; Standart konuşma usulleri
– ATC usulleri: Standart VFR meydan turu; ATC ile iletişim; Diğer paydaşlarla bilgi paylaşımı
– Hava seyrüsefer talimatları: İlgili terimler ve tanımlar; Çarpışmanın önlenmesi (algılama ve sakınma)
– Türkiye havacılık (hava sahası) düzenlemeleri: Genel bakış; Hava sahası ve uçuşa yasak bölgeler
– İHA mevzuatı: Kurallara genel bir bakış; İHA pilotu lisanslandırma; İHA kayıt ve tescil
– Olay ve kaza bildirimi: Genel ve özel kurallar; Kural ihlali ve olay bildirimi; Kaza inceleme
– Sigorta: Hava aracı ve üçüncü taraf güvencesi
6) Seyrüsefer
– Konumlandırma: Dünya, ay ve güneş sistemi, yörüngeler; 3 boyutlu konumlandırma; Referans sistemleri
– GPS prensipleri – Harita okumaları: Ölçek; İrtifa; Yükseklik; Mesafe – Havacılık haritaları: Özel haritalar; Yorumlama
– Operasyon kuralları: Uçuş prosedürleri ve temel eğitim; Acil durumlar – Hava sahası genel bilgisi: Uçuş bilgilendirme bölgesi (FIR)
– Hava sahası sınıflandırması: Ayrıştırma ilkeleri; Tehlikeli sahalar; Uçuşa yasak bölgeler; Kısıtlanmış sahalar; Geçici hava sahası kısıtlamaları
– Özel hava sahası türleri: Hava limanı trafik bölgesi (ATZ); Kontrollü hava sahası (CTR); Ayrılmış hava sahası (Planör, paraşüt faaliyet sahaları) – Bilgi yayınları ve teyitler/onaylar: Türkiye havacılık bilgi yayınları (AIP, AIC, NOTAM); Üçüncü taraflar – İHA operasyonları: Görsel görüş hattı; Operasyon zarfı; Emniyetli ve güvenli uçuş; Risk değerlendirmesi
7) Uçuş Prensipleri
– Aviyonik sistemler: Görüntüleme sistemleri; Yer kontrol istasyonu bileşenleri; Transponder; Algıla ve sakın; Kumanda/Kontrol sistemleri; Faydalı yükler ve sensör sistemleri
– Kumanda edilebilir sistemler: Giriş ve tanım; İHA kumanda donanımı ve yazılımı; Yer istasyonu donanımı ve yazılımı; Entegrasyon sorunları; Otopilot ve elle kumanda; Radyo kontrol sistemleri
– Komuta ve kontrol: Veri bağı frekansları ve spektrum; Veri bağlantıları ve kontrolleri – Performans
8) İnsan Performansı ve Kısıtlamaları
– İyi havacılık uygulamaları
– Sağlık gerekleri: Ekip sağlığı önlemleri, alkol, ilaç ve tedavi, Sağlık kısıtlamaları
– Yorgunluk ve dikkat eksikliği:
Uçuş süreleri ve iş yükü, uçuş zamanları, Çalışma saatleri
– Açık havada ve yalnız çalışma: Havanın etkisi; Uzaktan ve yalnız çalışma; Derinlik algılama; Kör nokta; Tarama teknikleri; Karar süreçleri
– Sosyal baskı, stres ve güven: Ekip ve meslektaş yönetimi; Halk ve üçüncü taraflar; Müşterilerden kaynaklanan stres ve baskı
9) İHA2 sınıfı İletişim
– VFR iletişim
– IFR iletişim
10) Bakım ve OnarımKontroller ve bakım:
Uçuş öncesi kontroller ve bakım;
Uçuş sonrası ve bakım;
Dönemsel kontrol ve bakım
– Kaza sonrası bakım ve onarım
– Vaka incelemesi
– Sistem bakımı ve onarımlar: Hava aracının ve takılı parçaların güvenliği, İmalatçının tavsiyeleri, Emniyetli uçuş gerekleri
Peki tarımda insansız hava aracı olarak çalışan birinin günlük ortalaması kaç saattir
fiyat politikası firmalar arasında değişiklik gösterebilir.
merhaba zirai drone ilaçlama yapan bir firmada drone kullanıcısı aldığı ücret hakkında bilginiz var mı?
fiyat politikası firmalar arasında değişiklik gösterebilir.
[…] [2] https://www.drone.net.tr/blog/zirai-insansiz-hava-araci-1275.html […]
Hayırlı günler dilerim.
1- İHA 1 düzeyinde kullanılan araçların 25 kg ile sınırlandırılmasını Ülke tarımının teknoloji ile buluşmasını engelleyen tek sebep olarak görüyorum.
2- Otonom bir araç için PPL sertifikası sahibi gerçek bir pilot ile aynı özelliklerin İHA 2 pilotlarından istenmesi de ikinci sebep!!!!!!!!!!!